Jeesuksen syntymä savoksi

Jeesukse´ Ristuksen syntymä olj sitte tähän tappaan. Maria, Jeesuksen äet, olj luppaantunna mänemään Joosepin kansa yhteen. Ennen kun tätä olj muille ilimineerattu, piäs Marijalle käämäänii, että se olj jo pieniim päen Pyhästä Hengestä.

Jooseppi ei ylleesä pitänä miärääksiä pilikkannanaan, vuan ei halunna kuitenkaan piästee kihlattuvvaan huonoo´ huutoon immeisten ilimoella. Hiän meinas vuan sen naemisiimmänöluppaaksen antoo männä omasta eistään. Kun se Jooseppi olj sitten tätä asijoo justiisa atvomassa, niin ite Herran enkelj ilimesty sille, kun hiän vielä olj unissaa. Se enkel virkko: "Jooseppi, Tuavetin poeka, elä pelekee ottoo Marijoo eukokses. Se on niät Pyhän Hengen peruja, se minkä Marijaan on sikkiintynnä. Hän pyöräyttää poejjan, ja se on sinun hommas panna sem poejjan nimeks Jeesus, hiän kun piästää kansasa synistääsä."
Tämä kaekki käv tällä laella sen taatta, kun se rohveetta on ilimineeranna:
- Katohan, nuorj naesempuolj, joka on vielä ihan kopasematon, alakaa kulukeekii maha pystyssä ja pyöräättää sittem poejjan, ja sille pannaan nimeks Immaanuelli. Se meinoo: Yläpihammies pyssyy meijjän kansa.

Kun Jooseppi olj vironna horroksestaasa, tek se niinkun enkel olj vakottanna ja otti Marijan eokokseesa. Hiä ei kuitenkaa ite ruvenna pelehtimää Marijan kansa ennen kun sen purkuaeka tulj. Jooseppi anto perillisillee´ nimen Jeesus. 

Kun Jeesus olj syntynnä Juutejan Peethlehemissä kuningas Heroteksen aekana, Jesusalemiin tulj itäsestä ilimansuunnasta tietäjiä. Ne utelivat: "Missään lie se juutalaesiin kuningas, jokon nyt vastotten syntynnä? Myö äkättiin sen tähen nousovan taevaalle ja tulla kopsuteltiin sitten tänne pokkoomaan sitä." Tämän kuulleessaasa kuningas Herotes säekähti pahampäeväsesti ja sen kansa koko Jesusalemi.

Hiän kuhtu kokkookseen kansan yljpapit ja laenopettajat ja tiijusteli näeltä, misee sen Messijaan olj oekeestaan miärinki syntyä. "Juuten Peetlehemissä" ne vastas, "silleesä on iliminierattu rohveetan kirjassa."

Sinä Juutanan Peetlehemin, sinet sunkaan oo pienin heimos piällysmiehistä, sen tähen, että sinusta lähtöö hallitsija, jokon paementava sinun kansoos Israelia."
Sillon Herotes tuotatti salavihkoo luoksesa ne tietäjät ja selevitti niiltä takutilleen, millonka se tähti olj ilimestynnä.
Sitten se laetto ne Peetlehemmiin: "Mänkeehä nyt sinne" hiän huoastoo lerettelj, "ja ottakeeki asiasta tarkka seleko. Sitten kun työ yhytätte sen penskan, niin laettakeehan minullekkii sana, jotta piäsisin minnäe sitä kumartammaan."


                                 Matteuksen evankeliumi savoks huastettuna.
                                 Toimittaneet Raili Pursiainen ja Heikki Hyvärinen.
                                 Kirjapaja 2000.